粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

方外人 發表於 2014-9-17 03:42 " w' T$ i1 [3 L& t
在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲( E4 [3 ^" q; R
1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。

3 S! a* o& Z, n5 U8 q: N- D5 H歌聲像清柔的金風,輕拂著我的臉,讓人陶醉!謝謝  方會長!

楊超然 發表於 2014-9-13 21:34
& n( O7 M# @; O2 \: J! H/ M皇姐呀!咁都俾妳食中咗!趁仲有幾分鐘才截止,快買六合彩哩!150,000,000噃!祝  皇姐好運!(表 ...

# f& ]' l- ?/ [4 O6 K* |+ E/ \3 j
皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架,
% g8 R3 |5 g* c6 t) ?之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦咁跌落尼播,响街執到嘅就千其唔好執呀,系帽,

方外人 發表於 2014-9-17 03:42
* A$ _& ]( ^8 [# u* p1 f在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲) A4 O! P" z8 @; K& ?2 @
1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。

2 j4 p' r" `9 B
, \3 l7 E, M3 n, i. N, `* ?多谢方会長,首歌好温柔呀,

多謝 楊兄, 燕子曲友喜歡.

金燕子 發表於 2014-9-19 00:19 / r: j& c/ h+ ~0 o' d
皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架, : m+ {- m( ^6 \" w; ^, ~) f0 G6 Y
之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦 ...

; h! O, D( A. Z4 U) C皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!
5 T/ Y4 E! @5 R" C呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫!
$ f1 S* H' M7 B; s( G- C0 Z

楊超然 發表於 2014-9-20 21:42
6 N; n" w  ^8 |1 P  E! g5 E. I皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!
3 i- g2 Z( |' M( g2 E7 c呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫 ...

( q0 g5 w% ]4 w* X0 y( C/ H嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,

金燕子 發表於 2014-9-22 22:50
; i$ {8 j) C! y! Y6 s: X; n6 L嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,   ...

- F" I, h' ?3 _% j5 b- O% f皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲有,番鬼佬形容落大雨為:pouring cats and dogs (倒D貓貓狗狗落泥),這個更之難明!拗晒頭!
; V5 P  G$ r5 e( A

楊超然 發表於 2014-9-24 23:57 + [# [9 x' Q% w( G# _
皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲 ...
, H4 K* x; O& i/ O* M9 V
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,
0 }4 e$ K- }4 H: f0 U7 L應门重誇張,西利,落雨落到猫猫狗狗成隻咁撻落尼,点解究呢吓,
- g! T. o3 r- Q7 j dogcat.jpg

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58
& s" ]+ _% E' M7 |落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  ! N4 [( c  ]% e! h5 ?1 ^& S0 E: \
應门重 ...

: S0 v- \' _$ n1 _

上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 ( H9 z7 [* _* B# h! Y
上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。
0 e: z- L0 s; |1 E$ K5 \
從來未有見過 (北極光)現象,也未曾想像過是如此。很多謝雪姐提供照片,長我見識 !

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
/ `5 @. x* k6 |0 i% x上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。
2 q0 J4 a7 k6 l8 D
好靓呀,呆都未见过,多谢雪姐分享,

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
  z! s- C3 u" u& R# L: W9 E上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。
4 N& C7 x9 \8 P% q+ T+ ]. N" ]. E
讓人讚嘆的大自然!謝雪姐分享!3 V8 d- y9 E5 V/ ^3 O9 ^

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 6 b2 q; U) c- V5 z% ?/ k% h% D
# ^8 O& I$ q; U3 [. y/ V2 ], H
據聞,極光是地球自我保護的自然機制,其所產生的磁場,像撐起雨傘般,把太陽風暴爆發出大量的帶電荷粒子蕩開,因而激蕩出變幻莫測的光彩。這燦爛奇景的背後,其實也是地球與宇宙外力的一番保衛戰的實錄,也是地球藉著這把天然雨傘,使大地上各種生物,免受其害。
$ r" s2 W6 t4 u# w祈願香港不死的人心,和各人奉信的普世價值,凝聚成一股巨大的磁場,也撐起我們的巨型雨傘,保衛著我們,安然避過一場浩劫。" s; {. b$ |7 R. r+ I
8 ~: i1 J2 c+ q- h6 G: N. q

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58 . Q$ t' ?; d- k* `3 ~* k0 u
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  
/ j( \$ A8 X. Q9 o4 W應门重 ...
% t0 u5 i, q$ ?3 j/ o! M7 l; |" t
3 i4 [- Y( ]$ t6 |; g0 J
皇姐呀!佢哋真係好 cutie呀!
- }7 V6 }0 K6 A$ C

謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。

3 y+ @( S4 k0 @: ^2 V* ` A4 I8 J 5 H" R6 {7 n2 d/ A$ G2 A4 q9 X

$ v1 V: _; Y- G- y9 ~8 u9 @9 ^ 1 y# N# u9 l3 v; \

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55
- l8 `6 p, h/ `- A. V2 {4 t2 n謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 

1 {3 T7 K( K# Q
, T" R+ K3 }! _5 K8 [9 g$ O多謝 雪姐分享. 加拿大也有極光,只是小弟太懶,仍然未曾看過.

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55
- s( V+ h: q2 @4 E7 b, Y: \4 X4 G謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 

8 b2 J$ C7 p$ q6 y; w多谢雪姐,

楊超然 發表於 2014-9-13 21:30 & v. }7 d. I5 O* a% b; i8 S7 D
感謝  雪姐幫忙!
* o( o( o# k3 ?7 k* G2 f% g: H

$ d. C2 L& R( r" `7 B- |方會長、超然兄:
- L7 H+ T, g  n+ T% p您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所的file內,因此歌曲便沒有在會所顯示出來。
9 w  G1 |6 i- p/ T% u今天和輔哥通話,才知道會歌原來在第一貼已經消失了一段時間。這是我的疏忽大意而至出了這個錯誤,希望方會長、超然兄及各會友見諒,及致上萬分歉意。現已補貼上,請各位欣賞,謝謝分享!; W3 S. T/ |4 X. y) |
阿雪

阿雪 發表於 2014-11-12 17:12 / t4 q8 A6 V, d* P. _' V% A. v$ m
方會長、超然兄:
8 C6 \; y* e7 r0 T! Q您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所 ...
1 z) N, P6 }1 u
雪姐好!
* V2 A+ M4 i( h) f, m多謝重貼會歌!
& j% o& r9 f1 l* C' s1 F雪姐言重了.小弟之前也有發覺歌曲失蹤,心想可能是微博系統出現問題而已.小弟明白網頁運行工作繁複, 雪姐請勿將此事放於心上,小弟多謝您用心打造這個平台才是哩.多謝雪姐.