粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

方外人 發表於 2014-9-17 03:42 6 U1 P3 p  I0 e3 m2 ]8 F) T0 P# e
在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲
# b9 `* w8 Z- L. M1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。
: @! G. v9 k/ P2 u1 k
歌聲像清柔的金風,輕拂著我的臉,讓人陶醉!謝謝  方會長!

楊超然 發表於 2014-9-13 21:34
) t+ r4 f% a1 _皇姐呀!咁都俾妳食中咗!趁仲有幾分鐘才截止,快買六合彩哩!150,000,000噃!祝  皇姐好運!(表 ...

8 W5 I, `* J1 L- A9 @8 J' I5 L& u
: t& A1 M- F, e( [4 u( a+ _皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架, 9 w9 {5 n2 P% m# B
之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦咁跌落尼播,响街執到嘅就千其唔好執呀,系帽,

方外人 發表於 2014-9-17 03:42
& e( o3 j; q5 q& T在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲
$ Q! u4 s; N6 I: g) S& ~! l1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。

( r5 L; U; K8 e$ Y$ W8 n
. l! u) s) S6 |, c* K( d8 ]3 |9 _$ P多谢方会長,首歌好温柔呀,

多謝 楊兄, 燕子曲友喜歡.

金燕子 發表於 2014-9-19 00:19
& U1 r1 z4 ^' i  ?" K皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架, 6 k* \6 d1 M! c% v5 E- }3 b: V
之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦 ...

) o' K. {% s- A皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!" A/ U& q. K5 k6 ^" ?
呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫!
9 k3 w, ?( N, S/ V

楊超然 發表於 2014-9-20 21:42
8 y3 ?: n9 }. q+ B+ R: O. r6 e" h7 Q皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!' K# C% m) y' {) U2 N  D
呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫 ...

7 [6 B- F' c- a" ]  \; U/ D/ ^6 U( G嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,

金燕子 發表於 2014-9-22 22:50 + M  T  `' r; ?
嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,   ...

% [( p9 H# G" J1 r/ @6 G- u皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲有,番鬼佬形容落大雨為:pouring cats and dogs (倒D貓貓狗狗落泥),這個更之難明!拗晒頭!! `& m7 m7 w* B0 t7 ?

楊超然 發表於 2014-9-24 23:57 & w6 Q5 z+ b- U9 W6 r2 U
皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲 ...
$ p/ H% ~7 q' o3 f
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,
  v$ a3 z/ q9 F( b/ r應门重誇張,西利,落雨落到猫猫狗狗成隻咁撻落尼,点解究呢吓,
8 E, o+ K0 A: {" t dogcat.jpg

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58 / U  @$ ^! g! F: T7 B7 H! W5 ]- R
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  
- h1 z+ R/ s1 [5 [) z4 l, r; [應门重 ...
. ^; `( X9 h: }3 w( g

上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
3 f+ m% ^7 M# X. A' I- n9 b上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。
% x! [+ c! l$ B$ R/ c0 R
從來未有見過 (北極光)現象,也未曾想像過是如此。很多謝雪姐提供照片,長我見識 !

/ P( V. [) K" \+ ]上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

3 [3 @3 U& x) [$ G, b2 x好靓呀,呆都未见过,多谢雪姐分享,

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 # s4 Z6 k; x0 U0 m' g
上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

$ e+ e, y" h. p. V' K讓人讚嘆的大自然!謝雪姐分享!
' A" M3 R8 C: W7 D

- d: h+ p- Q- U) O1 }& ~上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

8 P- p/ q! ]/ e8 F0 I據聞,極光是地球自我保護的自然機制,其所產生的磁場,像撐起雨傘般,把太陽風暴爆發出大量的帶電荷粒子蕩開,因而激蕩出變幻莫測的光彩。這燦爛奇景的背後,其實也是地球與宇宙外力的一番保衛戰的實錄,也是地球藉著這把天然雨傘,使大地上各種生物,免受其害。+ {. F" G; N) W7 N* G1 W
祈願香港不死的人心,和各人奉信的普世價值,凝聚成一股巨大的磁場,也撐起我們的巨型雨傘,保衛著我們,安然避過一場浩劫。( }% r+ u" s! S0 H+ s+ m
& s0 z  M0 G/ T

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58
, `; S7 w$ i5 K* c! _$ [) {! J9 R落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  
: C/ M; B% `, N! I0 X1 Q7 x, g3 F3 P應门重 ...
7 E7 e% X+ Q: c; u0 h  w) O: [

+ @2 |& Q- C) ~* j- @* b" h皇姐呀!佢哋真係好 cutie呀!- `2 P/ T& [5 a8 v

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55 / g; a& z8 K, ^2 m% |2 |
謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 
7 y, t( z1 f. d( w3 m2 J

* B3 I+ `  ^% \( v- A多謝 雪姐分享. 加拿大也有極光,只是小弟太懶,仍然未曾看過.

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55
* a: r2 l8 J5 x$ V謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 
/ M3 ]% g& P: W" C. b
多谢雪姐,

楊超然 發表於 2014-9-13 21:30 . s8 r( G3 Q8 F: V
感謝  雪姐幫忙!

& k* z1 m+ I" Y; D3 N3 b5 Q4 D' \3 \
方會長、超然兄:
  \  J1 E' V8 E% Q& W: \您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所的file內,因此歌曲便沒有在會所顯示出來。. O8 v0 L. X3 ]0 D5 U
今天和輔哥通話,才知道會歌原來在第一貼已經消失了一段時間。這是我的疏忽大意而至出了這個錯誤,希望方會長、超然兄及各會友見諒,及致上萬分歉意。現已補貼上,請各位欣賞,謝謝分享!: E2 ~# v' h9 f4 w9 {( T6 v
阿雪

阿雪 發表於 2014-11-12 17:12
/ l1 c1 }3 y9 _1 D7 X方會長、超然兄:& d" w  d2 q' {# L2 {# D
您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所 ...
3 D: G/ D4 Q2 Z; A
雪姐好!" i: m& {% k1 C: C; L. h2 \3 l
多謝重貼會歌!
# B% x  ~! J/ @3 u9 i% U( _雪姐言重了.小弟之前也有發覺歌曲失蹤,心想可能是微博系統出現問題而已.小弟明白網頁運行工作繁複, 雪姐請勿將此事放於心上,小弟多謝您用心打造這個平台才是哩.多謝雪姐.

阿雪 發表於 2014-11-12 17:12 3 `1 E% Z4 S0 j2 E2 U
方會長、超然兄:( ~* a  q" G" q2 q
您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所 ...

3 B% K0 C  ?0 |9 O$ f9 d5 |多謝雪姐.又可以再次重溫欣賞.