粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

方外人 發表於 2014-9-17 03:42
& |5 ^/ ]* s6 a( x7 L* ^1 o在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲& [0 o; _/ p8 L) q, j$ B
1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。
4 w% ?4 J* i& w2 w- n
歌聲像清柔的金風,輕拂著我的臉,讓人陶醉!謝謝  方會長!

楊超然 發表於 2014-9-13 21:34 1 U5 ]  h* @) Z; I
皇姐呀!咁都俾妳食中咗!趁仲有幾分鐘才截止,快買六合彩哩!150,000,000噃!祝  皇姐好運!(表 ...

+ M  E" N2 e# l
) S' S6 m8 ~* O) j" c( @; d" m皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架,
8 F" Q0 o  D7 t; r0 \: }3 d之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦咁跌落尼播,响街執到嘅就千其唔好執呀,系帽,

方外人 發表於 2014-9-17 03:42 : N% S# T0 k- K& w
在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲
- E3 R* n9 P6 O5 f1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。
8 }( A; R6 m5 I& c$ l6 m) w  l7 i$ t

- c0 k6 g2 {5 d1 b* {  E/ u" k1 O多谢方会長,首歌好温柔呀,

多謝 楊兄, 燕子曲友喜歡.

金燕子 發表於 2014-9-19 00:19
4 T$ C4 Y3 {5 k, Z皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架, ; E& P" \& ~3 |* @  V* ?& ~
之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦 ...

3 T# y. }, L! b+ P3 F皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!
8 j, x( v" Y% A  f呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫!
" \  ^; j+ X) h# M# g9 S3 [$ {* w4 x* O

楊超然 發表於 2014-9-20 21:42
& Y( O) v" Z* w+ r3 I% \. ]皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!: F6 |3 `: L" k; A  r; Q  _
呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫 ...
7 V# U6 b0 l/ i  x5 ?
嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,

金燕子 發表於 2014-9-22 22:50
5 {! u+ g1 G' b+ T, |嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,   ...
3 y- C; B. h8 ]( F  x
皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲有,番鬼佬形容落大雨為:pouring cats and dogs (倒D貓貓狗狗落泥),這個更之難明!拗晒頭!
( s6 f6 s8 Q9 K( }: W- A6 U

楊超然 發表於 2014-9-24 23:57 : y4 Y5 @* f& G0 O# u2 I4 Y& u
皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲 ...
3 l7 n- B9 b% k8 S) x
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,
. S( f( ^8 d' W8 c& N應门重誇張,西利,落雨落到猫猫狗狗成隻咁撻落尼,点解究呢吓, ( I# r5 _) C; {7 F! b; U/ d

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58 / F3 n, f. P# q
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  4 }" h# D* ]# c4 ~! `1 Z: N
應门重 ...
5 K. h' e) r: V7 w) u$ [2 k. A

上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
' G, T2 j. }& E" Y$ B4 t. N上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

: [7 H! w7 [' H: j( z0 V從來未有見過 (北極光)現象,也未曾想像過是如此。很多謝雪姐提供照片,長我見識 !

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 2 e6 p# S+ I. ~: E5 M! G1 M
上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

6 o( ~* [6 f3 J" S& [& q8 j好靓呀,呆都未见过,多谢雪姐分享,

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 2 H& {# |1 `. }7 f3 Z

: f% d. Y# U7 c/ E5 s讓人讚嘆的大自然!謝雪姐分享!9 l. P( {$ x, [" Q9 A

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
1 W% j3 i& l1 b/ a' U; r上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

6 Z6 A: D7 p. |/ Z8 k據聞,極光是地球自我保護的自然機制,其所產生的磁場,像撐起雨傘般,把太陽風暴爆發出大量的帶電荷粒子蕩開,因而激蕩出變幻莫測的光彩。這燦爛奇景的背後,其實也是地球與宇宙外力的一番保衛戰的實錄,也是地球藉著這把天然雨傘,使大地上各種生物,免受其害。
1 k- k- I! ^7 V  _: E8 a2 G祈願香港不死的人心,和各人奉信的普世價值,凝聚成一股巨大的磁場,也撐起我們的巨型雨傘,保衛著我們,安然避過一場浩劫。# \0 c6 D; r, p( {: P2 |

n! Q* ~. K" _2 i' q

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58
% N0 W6 \( I- w( G% s) k- r, b落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  
" R) ]& d& e! j應门重 ...
$ K/ r' C$ S& `& w1 k
0 I/ E8 l2 Q5 t. c* L
皇姐呀!佢哋真係好 cutie呀!; S% e9 B! F+ o! f8 s* Q0 n$ i

謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。

9 X# K7 _) q( x! L: a9 b # d$ b9 Z0 K- Y' e- w- [5 e* z

+ d, I) C- w! t+ p # ~& F y$ [( j. |

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55
  S9 Y3 C! g( C; D" D謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 

' r( T1 P8 E/ ~2 U, R# N5 N0 N2 r6 R9 l) u6 K; T7 V6 o- D
多謝 雪姐分享. 加拿大也有極光,只是小弟太懶,仍然未曾看過.

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55
+ n- J# }5 y0 [- o9 z* \6 D$ }: h謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 
2 S. _7 R% ~2 g; D* c% \
多谢雪姐,

楊超然 發表於 2014-9-13 21:30 7 t; f; r  Y% Z' h* ?
感謝  雪姐幫忙!
) o, ^0 M# T) C6 l9 w! S" y

; w1 S+ C3 ?- ~5 ~方會長、超然兄:
: S6 A6 o) I* H/ m( f9 U7 b* V您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所的file內,因此歌曲便沒有在會所顯示出來。9 N% N: I7 N# h: @
今天和輔哥通話,才知道會歌原來在第一貼已經消失了一段時間。這是我的疏忽大意而至出了這個錯誤,希望方會長、超然兄及各會友見諒,及致上萬分歉意。現已補貼上,請各位欣賞,謝謝分享!  Q$ }' P1 C; P1 Y
阿雪

阿雪 發表於 2014-11-12 17:12 4 u2 G4 }9 ~# w  j1 N
方會長、超然兄:
1 {+ V  I1 R) W4 Y. Z% g1 e* V2 W您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所 ...
5 e0 C3 F7 f+ u* n. {3 L3 i
雪姐好!
8 E# x! g5 N9 a多謝重貼會歌!
& ^$ q2 S( G  a" Q9 h雪姐言重了.小弟之前也有發覺歌曲失蹤,心想可能是微博系統出現問題而已.小弟明白網頁運行工作繁複, 雪姐請勿將此事放於心上,小弟多謝您用心打造這個平台才是哩.多謝雪姐.