粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

方外人 發表於 2014-9-17 03:42
; l# d3 m6 j- r) Z! P1 ?在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲
, ]6 R7 k6 Z$ e1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。
6 g1 Z5 h1 n& Q0 B
歌聲像清柔的金風,輕拂著我的臉,讓人陶醉!謝謝  方會長!

楊超然 發表於 2014-9-13 21:34
& K2 q, A8 J) R7 b: f皇姐呀!咁都俾妳食中咗!趁仲有幾分鐘才截止,快買六合彩哩!150,000,000噃!祝  皇姐好運!(表 ...

: W7 ^5 c# {% @3 _* A, ]
: P/ T9 K  f2 X; T8 o5 B皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架, + a+ {: b7 I" T) I
之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦咁跌落尼播,响街執到嘅就千其唔好執呀,系帽,

方外人 發表於 2014-9-17 03:42 ( n  U7 V: `6 c3 U3 t& z
在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲8 p/ v1 k  r7 ?) H* p
1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。
' e- t& r  I* Y, T/ L2 |

# {% a. F3 o/ |( f- f# T6 J$ E多谢方会長,首歌好温柔呀,

多謝 楊兄, 燕子曲友喜歡.

金燕子 發表於 2014-9-19 00:19
1 f" W6 h: x, o9 D1 N皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架,
# Y  `1 E) h/ z- N2 V3 P( j  ]6 g之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦 ...

/ z. A8 V& H& l! Q4 _0 z皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!, {4 [  W% Q! U
呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫!
! F4 K% j* @' ?

楊超然 發表於 2014-9-20 21:42 8 m) F/ G' |: o2 Q5 R: s
皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!
% o! D' W! D4 ?  M- D2 `呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫 ...

" {+ P) ^/ o1 v嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,

金燕子 發表於 2014-9-22 22:50
( i# b, l$ A; o4 K7 N嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,   ...

1 F% L' }5 g' J皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲有,番鬼佬形容落大雨為:pouring cats and dogs (倒D貓貓狗狗落泥),這個更之難明!拗晒頭!
1 v. t6 u# b+ x- l

楊超然 發表於 2014-9-24 23:57
. O' l- J; A5 H+ L, i皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲 ...

+ k4 W9 |& U. X* I5 H9 j" T落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,
* F" [0 L) J8 z, `; e, G8 [( s應门重誇張,西利,落雨落到猫猫狗狗成隻咁撻落尼,点解究呢吓, 9 n- M7 ?/ V& q& J2 T

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58 & Y8 Z- H# x+ Z$ g! |. R
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  
9 E% C: _( Q1 l2 p1 r2 c* A( s應门重 ...

0 o% X; N- m! r  \3 z

上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
) V5 U6 e! H, Z0 S0 J4 Q) Y; |上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

; P1 O' j, M3 Z& E  G5 n, r) C從來未有見過 (北極光)現象,也未曾想像過是如此。很多謝雪姐提供照片,長我見識 !

5 c5 u4 C, o( h* K+ M上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

- A! W* U1 E# d好靓呀,呆都未见过,多谢雪姐分享,

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 . P0 K! r9 I& T1 p
上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

, \% z  v% Z# B. ^5 I* f讓人讚嘆的大自然!謝雪姐分享!2 z, J3 S# d# u) Y

1 }8 u, ?1 r  V, V8 \/ q0 {上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

5 C2 a' F6 p' k/ N據聞,極光是地球自我保護的自然機制,其所產生的磁場,像撐起雨傘般,把太陽風暴爆發出大量的帶電荷粒子蕩開,因而激蕩出變幻莫測的光彩。這燦爛奇景的背後,其實也是地球與宇宙外力的一番保衛戰的實錄,也是地球藉著這把天然雨傘,使大地上各種生物,免受其害。* {3 u) o8 U8 D
祈願香港不死的人心,和各人奉信的普世價值,凝聚成一股巨大的磁場,也撐起我們的巨型雨傘,保衛著我們,安然避過一場浩劫。
% W# p6 a5 S4 H6 l
9 h" C: @9 G! Q$ t0 C, [, R- G

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58 5 b: j$ y4 ]" d  s1 |8 ?
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  
; ^% p* W+ j1 O+ i1 b3 A應门重 ...
. W- |6 `7 }6 [, t- i
$ `( t& S$ M+ G, E0 d* F
皇姐呀!佢哋真係好 cutie呀!
8 T, b" y; `5 k( h! T' f. p9 p2 }( |

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55 * @9 V' p( |) q. {' b- v
謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 
  Z' h) @5 |9 k6 }

9 p1 J: b1 ~0 u1 A1 t* i多謝 雪姐分享. 加拿大也有極光,只是小弟太懶,仍然未曾看過.

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55 5 F+ V, G1 }( y5 M# ^
謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 
! E* k9 f' s$ O- C! j( d
多谢雪姐,

楊超然 發表於 2014-9-13 21:30
! `) |5 d& A6 F& a% s  p% Q4 G& i' }感謝  雪姐幫忙!

; p( C3 W8 F2 C& M2 i. D
& o7 X0 o3 i1 g- D" Z4 i: `. P" Y! e方會長、超然兄:8 c. Q( y5 \, B  k
您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所的file內,因此歌曲便沒有在會所顯示出來。2 P* i" B- g2 O- k/ _
今天和輔哥通話,才知道會歌原來在第一貼已經消失了一段時間。這是我的疏忽大意而至出了這個錯誤,希望方會長、超然兄及各會友見諒,及致上萬分歉意。現已補貼上,請各位欣賞,謝謝分享!; u: S7 V9 k  z
阿雪

阿雪 發表於 2014-11-12 17:12
8 q  N" b0 X  @) w+ I7 {' R方會長、超然兄:
7 w8 g% Z- u5 w# }4 |- T8 C$ |您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所 ...

: _; H- t8 H& M9 J雪姐好!
. |4 A4 h  X( w8 W- ], t* u多謝重貼會歌! % \# M7 T! A3 Z3 }$ N9 i
雪姐言重了.小弟之前也有發覺歌曲失蹤,心想可能是微博系統出現問題而已.小弟明白網頁運行工作繁複, 雪姐請勿將此事放於心上,小弟多謝您用心打造這個平台才是哩.多謝雪姐.

阿雪 發表於 2014-11-12 17:12
2 q9 |, Q8 {3 o; l! l* w/ [: u方會長、超然兄:
" g& g! u. Q$ k" M% p您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所 ...

: l& z' ]+ o0 E( G+ x多謝雪姐.又可以再次重溫欣賞.