粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

方外人 發表於 2014-9-17 03:42 $ @8 y# [' _3 h4 d& [
在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲; K) |2 M, W0 M9 }$ n# H/ J
1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。

" n2 a  ?6 S/ c歌聲像清柔的金風,輕拂著我的臉,讓人陶醉!謝謝  方會長!

楊超然 發表於 2014-9-13 21:34 - v/ E5 X, U) [) E* ?, S
皇姐呀!咁都俾妳食中咗!趁仲有幾分鐘才截止,快買六合彩哩!150,000,000噃!祝  皇姐好運!(表 ...

& {& \8 I9 t# F+ `, t  F, _* [" Q
皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架,
7 I: u# c6 Y" p6 x之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦咁跌落尼播,响街執到嘅就千其唔好執呀,系帽,

方外人 發表於 2014-9-17 03:42
  B8 Y5 r& v: R( N/ @( M5 M  g+ \在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲
- h  S9 f( q3 G8 I$ Z3 t! O. _( U1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。
" C& Y. q' V( o5 [+ l; r
3 C1 G1 l9 i7 ~  E
多谢方会長,首歌好温柔呀,

多謝 楊兄, 燕子曲友喜歡.

金燕子 發表於 2014-9-19 00:19 % y' g4 v* R1 _( N+ l: s; s( C
皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架,
+ S$ n$ `7 V) |8 S, e之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦 ...

- n% w' y" ?, p( z9 t皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!# i1 p. _$ V7 a
呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫!, u" r/ v1 `1 r  q" D

楊超然 發表於 2014-9-20 21:42 : A, F; I* E3 ]1 Y* ?1 n
皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!9 `& W$ G% O: N* @0 T
呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫 ...
3 B" x3 y9 {* v- i" j
嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,

金燕子 發表於 2014-9-22 22:50 . X7 ]& E9 U  i) S
嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,   ...
6 Q+ `+ n" s  B: I
皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲有,番鬼佬形容落大雨為:pouring cats and dogs (倒D貓貓狗狗落泥),這個更之難明!拗晒頭!
/ N; ~) g5 q2 t# {

楊超然 發表於 2014-9-24 23:57
$ z- ~/ x  t: b* z$ e0 x" l皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲 ...
3 K" \& I% p6 I$ L  g! b' U
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,
* Z) H3 Y, K! U' p應门重誇張,西利,落雨落到猫猫狗狗成隻咁撻落尼,点解究呢吓, 2 Q, N3 B6 X6 u% m7 \

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58 0 J! Z. v' y) e+ d& y
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  
0 E! v+ `0 Y8 i3 ^& `7 f6 b2 a應门重 ...
& K6 f+ Z, p8 u! Y

上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26   y$ n' ~8 Z0 X
上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

) Z3 h) G  a: q! i' c4 t; E/ }從來未有見過 (北極光)現象,也未曾想像過是如此。很多謝雪姐提供照片,長我見識 !

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
% ?$ i3 P& Q9 a" U上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

/ p. J" \" C2 N+ w/ L6 ~2 r  W  C6 X好靓呀,呆都未见过,多谢雪姐分享,

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
! E4 b5 K! j7 i' W3 A& g* S% j上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

2 k" J0 v; v. j4 V, I( [+ p讓人讚嘆的大自然!謝雪姐分享!
  Y- D1 v& _$ b# Y4 L

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 & H8 ~" K9 S  C0 s: q7 Q& z

, X$ F) I9 @! Q# Q據聞,極光是地球自我保護的自然機制,其所產生的磁場,像撐起雨傘般,把太陽風暴爆發出大量的帶電荷粒子蕩開,因而激蕩出變幻莫測的光彩。這燦爛奇景的背後,其實也是地球與宇宙外力的一番保衛戰的實錄,也是地球藉著這把天然雨傘,使大地上各種生物,免受其害。
: E% t) r, @* i4 X- O4 T0 x祈願香港不死的人心,和各人奉信的普世價值,凝聚成一股巨大的磁場,也撐起我們的巨型雨傘,保衛著我們,安然避過一場浩劫。
2 v. p$ ~! i/ F2 j& ?
+ y% f8 Q" D0 S- T: f

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58 7 R$ E2 X& U+ M) D; c% o$ x% F9 T
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  ( l& H7 E# J  {( N) [
應门重 ...
( W4 ^: J0 F6 X' r1 J6 {, s
" s- v1 y( ]$ v
皇姐呀!佢哋真係好 cutie呀!- T; H0 ?; A' B5 g3 P/ [3 `+ y! k

謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。

# h: c5 g# ~/ W: R) r ! P y$ h( C1 Y3 o3 l R" S

( K3 W1 b3 r% E& c. a: Y 7 P3 S4 N2 y- W+ F8 k

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55 * C0 c3 ^+ \, S/ y. R9 `
謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 
. c; q2 w( V. a9 m3 O5 h) I2 t4 M% {8 B

8 t9 ?. v/ F  d4 w3 g5 d多謝 雪姐分享. 加拿大也有極光,只是小弟太懶,仍然未曾看過.

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55
+ Y* B; |. W# R0 a& h3 q: P謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 

# U/ q6 W; z, T# \4 C多谢雪姐,

楊超然 發表於 2014-9-13 21:30 # f% O9 j/ O! d
感謝  雪姐幫忙!

2 O, P; ]% {* X( S; D
, [4 ]! A% _& I方會長、超然兄:" R2 y8 Z3 T/ ~( u% s1 a! b8 q4 {
您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所的file內,因此歌曲便沒有在會所顯示出來。
8 ^% G/ ]" o+ P今天和輔哥通話,才知道會歌原來在第一貼已經消失了一段時間。這是我的疏忽大意而至出了這個錯誤,希望方會長、超然兄及各會友見諒,及致上萬分歉意。現已補貼上,請各位欣賞,謝謝分享!! S! F6 S8 q% o- g4 |/ N. A( m
阿雪

阿雪 發表於 2014-11-12 17:12 : Z& E- e7 E3 }1 N
方會長、超然兄:
1 k/ C- v; x) i+ R" O# n2 n; D3 q您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所 ...

7 n( `$ M5 ?5 I4 q雪姐好!5 {2 n1 ]) G8 W; s1 F7 e2 h
多謝重貼會歌! ! l$ W+ M, `( \8 ^. C5 [
雪姐言重了.小弟之前也有發覺歌曲失蹤,心想可能是微博系統出現問題而已.小弟明白網頁運行工作繁複, 雪姐請勿將此事放於心上,小弟多謝您用心打造這個平台才是哩.多謝雪姐.