粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

方外人 發表於 2014-9-17 03:42
6 j1 h/ Z9 I0 g8 ?' \/ Z在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲, Q: i4 [1 s7 k4 F! u3 N" B
1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。

5 j" z& N6 g/ k" V4 k2 O歌聲像清柔的金風,輕拂著我的臉,讓人陶醉!謝謝  方會長!

楊超然 發表於 2014-9-13 21:34 7 L% s3 {4 \0 Q# T2 j+ r/ t
皇姐呀!咁都俾妳食中咗!趁仲有幾分鐘才截止,快買六合彩哩!150,000,000噃!祝  皇姐好運!(表 ...

3 P7 W3 d, e4 J5 q0 l
" ]; G; L/ J- T皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架,
! b1 @2 {% d, A  k之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦咁跌落尼播,响街執到嘅就千其唔好執呀,系帽,

方外人 發表於 2014-9-17 03:42 7 [# ^3 z4 a2 j0 k
在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲: V( s; U; f( h% ^& s) Z
1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。

2 O8 t& E- b% e1 P& h4 o! V) |# T7 f, H  T
多谢方会長,首歌好温柔呀,

多謝 楊兄, 燕子曲友喜歡.

金燕子 發表於 2014-9-19 00:19 ) e/ k: P4 N1 W, x, J
皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架, : I, M6 ~: h- J+ a! i! g" u1 ]
之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦 ...

# Y4 k6 A/ V' F3 @; E) [  Q5 n! b9 j& Z皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!
$ z. Y3 L% ^% ~* f1 Z" G呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫!
& a2 i  C9 J. e

楊超然 發表於 2014-9-20 21:42
  C& t! N9 @) F4 ^皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!
" @& s- n& M- k呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫 ...

& v2 ]( K' O4 ^& v6 c) E嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,

金燕子 發表於 2014-9-22 22:50 1 G, k2 i) @; w& n, z* J
嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,   ...
& J1 ]: g, u. s3 k; ]
皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲有,番鬼佬形容落大雨為:pouring cats and dogs (倒D貓貓狗狗落泥),這個更之難明!拗晒頭!6 V* m2 W% C9 b' c

楊超然 發表於 2014-9-24 23:57 1 D% O! x& H3 S5 ~! _
皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲 ...
4 B) M& x$ K: L2 @2 a7 e; `1 h
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁, 0 m2 A  v$ a$ p
應门重誇張,西利,落雨落到猫猫狗狗成隻咁撻落尼,点解究呢吓,
1 `1 P+ K# ]" U8 p/ A8 K dogcat.jpg

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58 0 R8 x- \' r0 H9 H# U
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  
3 z, j! a; G- j% _: r應门重 ...
6 ?) K8 L  S$ U" P0 U

上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 ! V- H# |7 l- p# r& t
上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

/ {- ~0 R& F4 K7 ^4 Y從來未有見過 (北極光)現象,也未曾想像過是如此。很多謝雪姐提供照片,長我見識 !

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
1 ~% F/ m9 A( b3 d上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。
& f7 Q) y- Y) A% b$ u) v" [0 g& b
好靓呀,呆都未见过,多谢雪姐分享,

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
  B% J$ Y+ D3 G# S$ [! W上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

+ T3 m2 Z9 J% ]" [9 b) B, ~讓人讚嘆的大自然!謝雪姐分享!7 A* b$ J# [2 X: |8 B. D, u' K

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 4 G! ]' y! b+ ]1 ?2 x# g# L2 T& t
: V  H8 C- S9 H! i4 q' }# E9 ]
據聞,極光是地球自我保護的自然機制,其所產生的磁場,像撐起雨傘般,把太陽風暴爆發出大量的帶電荷粒子蕩開,因而激蕩出變幻莫測的光彩。這燦爛奇景的背後,其實也是地球與宇宙外力的一番保衛戰的實錄,也是地球藉著這把天然雨傘,使大地上各種生物,免受其害。8 O9 n$ R! |7 n! G. v5 j8 ^+ {
祈願香港不死的人心,和各人奉信的普世價值,凝聚成一股巨大的磁場,也撐起我們的巨型雨傘,保衛著我們,安然避過一場浩劫。
; n( ]/ X% }; a6 W. S
: ?1 k+ D( ?8 R- Q5 t2 ?$ _2 h

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58 , D; |$ E, N4 t6 J7 u+ t
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  " Z) c: X3 y8 B
應门重 ...

9 t. ?; T% b# V; B1 _" B5 I* W4 g7 J. a
! a2 a$ Y: l, ~+ e皇姐呀!佢哋真係好 cutie呀!3 Y. x& @& P' c8 [

謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。

1 e- y7 P8 T. w3 m7 \# T: v ) J0 d7 s7 J2 E6 O& ?3 Q8 n, ]" B

* V3 `1 o; {1 H/ |; W 7 J/ K1 l' r6 j% z; o4 Y

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55 9 }+ j% Z) y8 \' e5 U, S. e$ U# [2 |
5 S! R: C, c# J

* R7 E, L' c+ I  O4 A5 \% k2 W6 E多謝 雪姐分享. 加拿大也有極光,只是小弟太懶,仍然未曾看過.

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55 . I, X( e4 \3 f$ j) z! g; j9 X* D

* j2 v& }6 x, t, Q: E多谢雪姐,

楊超然 發表於 2014-9-13 21:30 # ?9 Q9 k' @; L8 U& q
感謝  雪姐幫忙!

1 ~3 t# v2 Q7 x& o+ Q" L% G$ M
, K; A8 O1 r; ]: A/ `方會長、超然兄:1 V* h/ m  D/ R3 M% ^+ q
您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所的file內,因此歌曲便沒有在會所顯示出來。
: _3 w' ]+ v* b5 z9 U6 y今天和輔哥通話,才知道會歌原來在第一貼已經消失了一段時間。這是我的疏忽大意而至出了這個錯誤,希望方會長、超然兄及各會友見諒,及致上萬分歉意。現已補貼上,請各位欣賞,謝謝分享!: t* I1 u9 H8 h2 l
阿雪

阿雪 發表於 2014-11-12 17:12
, B% x1 ~: i" E( Q2 R" L/ I2 j方會長、超然兄:
5 y7 g- \- U2 m/ h& F: a您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所 ...

% s0 t! f  p0 U) _雪姐好!/ X( p0 |3 W5 }% d
多謝重貼會歌!
1 M# s3 K: v. h9 v4 W雪姐言重了.小弟之前也有發覺歌曲失蹤,心想可能是微博系統出現問題而已.小弟明白網頁運行工作繁複, 雪姐請勿將此事放於心上,小弟多謝您用心打造這個平台才是哩.多謝雪姐.