粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

方外人 發表於 2014-9-17 03:42 ' ^5 Q  r9 \3 R; p4 a
在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲
) X; E* V, ]/ e. E/ h+ [# N% J1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。
9 R4 i" o9 G% p' {! y
歌聲像清柔的金風,輕拂著我的臉,讓人陶醉!謝謝  方會長!

楊超然 發表於 2014-9-13 21:34
+ d( Y9 }( S( z& J皇姐呀!咁都俾妳食中咗!趁仲有幾分鐘才截止,快買六合彩哩!150,000,000噃!祝  皇姐好運!(表 ...

$ C% B0 d8 y+ [4 i
: A0 D/ ~- e! H5 m$ \, j皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架,
3 L4 A  d5 ~5 k之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦咁跌落尼播,响街執到嘅就千其唔好執呀,系帽,

方外人 發表於 2014-9-17 03:42
9 @1 @& W1 ^) D3 ~' j+ M在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲7 E: @$ n/ ^' S
1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。

/ p, A) S4 _9 R
3 A. d, ~2 K. Q# ~1 U4 w5 s多谢方会長,首歌好温柔呀,

多謝 楊兄, 燕子曲友喜歡.

金燕子 發表於 2014-9-19 00:19 1 |6 e1 w0 `6 N! c9 A' w; b) l
皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架, ) I- [' z1 g" @% {
之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦 ...

{: ~, t, s* i- ~皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!
. U$ C! J2 x$ `7 u0 L  y# u& p" h呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫!" b( v$ Y" y& G; f$ [' B; a

楊超然 發表於 2014-9-20 21:42
1 c3 }% x  S2 k7 g' \4 n+ o皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!
9 Y' Y2 f$ @& m( n, L# ~6 _8 J呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫 ...
, U+ g2 A  i% Q* Y; W
嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,

金燕子 發表於 2014-9-22 22:50 + i" W9 C- Z! U5 t% g
嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,   ...
' D+ h' @0 I' {! y: Z4 i7 ^
皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲有,番鬼佬形容落大雨為:pouring cats and dogs (倒D貓貓狗狗落泥),這個更之難明!拗晒頭!
4 r4 j  l9 _& k* w- A  Z' d* W

楊超然 發表於 2014-9-24 23:57 . ~7 Z' W$ F- v. @! B* R
皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲 ...

2 e" j/ ~: D8 s# c0 Y; {5 n" A/ o& x落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,
) p: \3 T, Z5 i應门重誇張,西利,落雨落到猫猫狗狗成隻咁撻落尼,点解究呢吓,
' x. {' p: u+ Q: ^* v dogcat.jpg

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58 ' [8 A7 R% q$ l) N( W
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  ! [; b3 ^! @5 j8 p, D: ]
應门重 ...

5 O, O" V4 I- y

上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 ! R( C+ ~. b' k+ C2 u1 Z9 ]
上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。
7 x( @* ?0 @4 ?+ ?
從來未有見過 (北極光)現象,也未曾想像過是如此。很多謝雪姐提供照片,長我見識 !

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 0 X4 {7 C, U. F* q- M
4 v; w/ I9 J0 N
好靓呀,呆都未见过,多谢雪姐分享,

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
$ g1 [/ S/ }1 Q上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。
: J( M3 G2 A6 w' Y6 N, z
讓人讚嘆的大自然!謝雪姐分享!
) l9 J2 E: Z) s% z6 J# e5 ^

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
+ L  Z. x. V7 W+ |# }上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。
( |* r3 P' i/ B& d
據聞,極光是地球自我保護的自然機制,其所產生的磁場,像撐起雨傘般,把太陽風暴爆發出大量的帶電荷粒子蕩開,因而激蕩出變幻莫測的光彩。這燦爛奇景的背後,其實也是地球與宇宙外力的一番保衛戰的實錄,也是地球藉著這把天然雨傘,使大地上各種生物,免受其害。
# `. |1 A9 k) N0 J  P7 x) m3 i祈願香港不死的人心,和各人奉信的普世價值,凝聚成一股巨大的磁場,也撐起我們的巨型雨傘,保衛著我們,安然避過一場浩劫。
! K" ^8 s1 U& g
* G+ ~8 t$ v% M1 j- ^; g

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58 4 z" g' ?* Y0 R5 o; {: i
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  6 n. W- }( ?0 f3 e# [" ~5 T
應门重 ...

% x" a% v" m3 R9 y" O% p  {
7 q" c0 K$ e& S# o0 @# r皇姐呀!佢哋真係好 cutie呀!
" u1 }. J* V& Z* u8 `

謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。

- o+ C% C! j, B' j( { $ U( s j _% s; S7 i7 e, D; J

) u) e7 z Y1 p 4 v3 }: f) f7 G: i: T

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55
- c$ @0 Y0 I* j0 t- u0 I謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 
& Z+ X4 ?. u# D

9 H0 y& b/ t( H: e多謝 雪姐分享. 加拿大也有極光,只是小弟太懶,仍然未曾看過.

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55
$ G3 a/ |9 f$ r( K謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 

6 ]; ~( @- [- ]- r& P! R多谢雪姐,

楊超然 發表於 2014-9-13 21:30
( S# q$ I  G2 p2 _" d感謝  雪姐幫忙!

2 F- i0 z, U" O9 ~1 v  C. [% f) N, S: \4 F5 o4 J5 Y; j
方會長、超然兄:
+ B. f( i  P( L) N' {% L2 v) x您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所的file內,因此歌曲便沒有在會所顯示出來。2 V% T5 r) Z0 i- h2 `
今天和輔哥通話,才知道會歌原來在第一貼已經消失了一段時間。這是我的疏忽大意而至出了這個錯誤,希望方會長、超然兄及各會友見諒,及致上萬分歉意。現已補貼上,請各位欣賞,謝謝分享!
+ e' P* a; U6 }5 K" R阿雪

阿雪 發表於 2014-11-12 17:12
6 j: c/ T$ n# M4 `: k- L3 D# n方會長、超然兄:
( a) n/ _) u8 K$ |- U& Z3 P您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所 ...
4 `$ X9 M& S9 c; Z/ u
雪姐好!
. E* Y# u: G  O" a& ]( x多謝重貼會歌!
7 j; {5 T' A# w& U& x雪姐言重了.小弟之前也有發覺歌曲失蹤,心想可能是微博系統出現問題而已.小弟明白網頁運行工作繁複, 雪姐請勿將此事放於心上,小弟多謝您用心打造這個平台才是哩.多謝雪姐.