粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

方外人 發表於 2014-9-17 03:42
- K/ W# z+ B7 }7 q) r7 Z在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲5 O2 u; X) h& t: r3 d2 j
1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。
: k) d7 _; o% I
歌聲像清柔的金風,輕拂著我的臉,讓人陶醉!謝謝  方會長!

楊超然 發表於 2014-9-13 21:34
. U7 d% N* {# o" N皇姐呀!咁都俾妳食中咗!趁仲有幾分鐘才截止,快買六合彩哩!150,000,000噃!祝  皇姐好運!(表 ...

7 q5 }" f; i9 h8 Y) C  u  G( `0 A& r3 N. h
皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架, . |* K* w; d- v- q4 F& J2 B! v# j+ t. G, Q
之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦咁跌落尼播,响街執到嘅就千其唔好執呀,系帽,

方外人 發表於 2014-9-17 03:42
5 s$ T# Z: L: o& ^+ i/ p. l在 YouTube 找到這首紫薇的綠島小夜曲
: p2 k* ?' C3 ?+ P( {/ k1950年代中期在電台灌錄,收錄在1960年出版的鳴鳳唱片。

0 a% `9 G  F2 T+ P" M5 G6 U4 |! U# M7 W: i0 c
多谢方会長,首歌好温柔呀,

多謝 楊兄, 燕子曲友喜歡.

金燕子 發表於 2014-9-19 00:19 * ]% p" Z) e. D
皇兄呀,呆冇中到六合彩呀,好彩從来冇谂过会中,唔会失望架,
% H+ `; S9 K5 A8 u8 t# F# Q6 ^5 a之不过咁播,唔買呢,d彩金又唔会無啦啦 ...
. g& m& z& G( j9 M8 p# l; s
皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!
( s! B# @; i% n4 J; y! m呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫!
1 @/ n5 c5 q3 W# p7 c, B

楊超然 發表於 2014-9-20 21:42
" ^7 J" C4 D9 C( A% V/ s皇姐呀!呆同  皇姐一樣,都冇中獎嘩!
4 D5 o' L* l* N6 t; K6 E; C% O) ?呆今早行街,鍾溫雞咁,幾乎踩正街上D金條呀!頻呼好彩唔中獎啫 ...
2 w8 M, `7 s0 Q$ l* h6 H
嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,

金燕子 發表於 2014-9-22 22:50
' c$ ]+ U8 g  Z* F嘩,皇兄呀,好彩d金條唔系從天而降呀 ,唔系咁好彩中左果头奖就大近视啦,   ...

- P9 n# V# W& Z4 j7 y! r+ R皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲有,番鬼佬形容落大雨為:pouring cats and dogs (倒D貓貓狗狗落泥),這個更之難明!拗晒頭!
" k& x$ U- O4 Z6 _7 j. [" b2 Y3 L

楊超然 發表於 2014-9-24 23:57 $ \7 `, }8 v3 t2 H9 _9 V# H7 |
皇姐呀!呢排個天成日急驚風,無罅罅又刮大風,仲落狗屎添!(實在唔明點解:形容落大雨為落狗屎既呢?)仲 ...
* W2 f5 `/ Y) M: e" ~! }8 {* S7 P
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁, ( {: K; y; e$ \3 [, y
應门重誇張,西利,落雨落到猫猫狗狗成隻咁撻落尼,点解究呢吓, 6 _9 z) }8 F+ B

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58
- _* J6 _' T5 V. r! F+ s& n: i落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,    M2 I. `) p; t! L5 }
應门重 ...
  U8 L$ b* ?, o2 W  d, @7 B: B: k

上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26
" _, f* B" c5 J上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。
9 G  D! z$ I" M5 {
從來未有見過 (北極光)現象,也未曾想像過是如此。很多謝雪姐提供照片,長我見識 !

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 , s- j$ z+ W: y3 c3 G& [
上星期所住的城市出現北極光,浩然的天然現象,釋解一點郁悶的情懷。

$ A8 ^2 t8 g* q! I好靓呀,呆都未见过,多谢雪姐分享,

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 7 R/ {8 U# ?, W4 P& h

$ X$ Z3 h$ m5 u) S$ r: Q# Z' G3 d讓人讚嘆的大自然!謝雪姐分享!2 T, Q4 s8 D" g

阿雪 發表於 2014-10-30 00:26 0 t. f0 A+ h8 H9 O( W2 J
8 A1 C4 H" c, P+ b# Q9 g
據聞,極光是地球自我保護的自然機制,其所產生的磁場,像撐起雨傘般,把太陽風暴爆發出大量的帶電荷粒子蕩開,因而激蕩出變幻莫測的光彩。這燦爛奇景的背後,其實也是地球與宇宙外力的一番保衛戰的實錄,也是地球藉著這把天然雨傘,使大地上各種生物,免受其害。
, M4 L3 k* y: K祈願香港不死的人心,和各人奉信的普世價值,凝聚成一股巨大的磁場,也撐起我們的巨型雨傘,保衛著我們,安然避過一場浩劫。
3 x8 R) {' I! V% `$ @: k. C! [* S3 h: ]! s; @0 o9 S  a

金燕子 發表於 2014-9-26 00:58 : e+ P- Z( l6 @# Y1 d+ ^6 T
落大雨,d人就住就住尼行,驚滑倒,驚整污糟d衫,好似落到果地下有果狗屎八卦陣咁,  6 y9 [7 t+ C; [4 Y1 E7 P6 n6 j
應门重 ...
# f4 U+ B! Y% |; W
* ?# Z( s7 T% G- h& K, q: ?# i+ F
皇姐呀!佢哋真係好 cutie呀!
- x9 ]7 n* @! x

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55   I" W! o1 {  t( U3 s" x7 M4 y+ L  g
謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 

% P7 F: b1 L* P4 ~+ u1 l2 d! H
( K0 T, O2 [/ X, h# z# y' o* h多謝 雪姐分享. 加拿大也有極光,只是小弟太懶,仍然未曾看過.

阿雪 發表於 2014-11-1 01:55 5 b% O5 L  [( |2 |8 l) V
謝謝捧場,送上一小段用手機眈天望地拍攝的北極光片段。 
$ g+ `4 `- b4 B. A: ~7 ^9 u
多谢雪姐,

楊超然 發表於 2014-9-13 21:30
1 n% o, s# J! l/ h9 q感謝  雪姐幫忙!

; G2 i! }" w* f: l+ J* U* W: G2 o3 I' `( q8 v* [* h6 x' {- C
方會長、超然兄:' P+ |. ]7 j7 p1 f9 k
您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所的file內,因此歌曲便沒有在會所顯示出來。' E& W6 Y* l$ ?5 {2 p) a1 |
今天和輔哥通話,才知道會歌原來在第一貼已經消失了一段時間。這是我的疏忽大意而至出了這個錯誤,希望方會長、超然兄及各會友見諒,及致上萬分歉意。現已補貼上,請各位欣賞,謝謝分享!) [5 H" A! j5 k
阿雪

阿雪 發表於 2014-11-12 17:12 1 i/ u& ^' b/ `* Y* I8 q
方會長、超然兄:3 W  n$ L1 H9 ~* K
您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所 ...
* f* D; \+ q( t6 p/ b( m1 v
雪姐好!, k& L! G% W) `8 Y% z
多謝重貼會歌!
6 Q, ]/ E5 T# H5 z- q4 k雪姐言重了.小弟之前也有發覺歌曲失蹤,心想可能是微博系統出現問題而已.小弟明白網頁運行工作繁複, 雪姐請勿將此事放於心上,小弟多謝您用心打造這個平台才是哩.多謝雪姐.

阿雪 發表於 2014-11-12 17:12 ! w2 @6 T& u7 o  ^1 {
方會長、超然兄:
% V8 g6 j- W- f4 r. R( l9 f您們好!真是對不起,會歌為食鬼自嘆在廣播室落畫後,因我一時大意,忘記了轉放入會所 ...
1 \9 g  ?4 t9 I# ^8 l: W
多謝雪姐.又可以再次重溫欣賞.