粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

阿雪 發表於 2014-7-19 21:37 , d0 ~; ^8 q7 x- b) I, x# b. x
昨天晚上做了一個簡單方便的 (麒麟三文魚生) 招呼朋友。
! I8 I  s. Z: x1 ?+ [新鮮三文魚魚背肉,切片。4 v0 S; Z6 S. I# J) c# S
牛油梨,切片。
$ N0 W) t/ [) |3 g! a! F& ?* J+ b& p
小妹喜歡吃sashimi.

黃德輔 發表於 2014-7-20 20:35
/ }* x5 H) `9 j7 |+ e。啱 啱 啱 。咁就皇姐皇弟排排坐,眈天望地食粉菓,鉈不離秤,秤不離鉈, 肥肥白白囉, ...

: H+ s# R: O: T9 q8 I, @粉菓也不錯.

瑤瑤 發表於 2014-7-14 17:48   t5 ]! d0 d+ M7 W$ [( {
祝賀「眈天望地齋坐等發達好食懶飛會」置址新成立之慶。

% B( R# x5 f. ^- }5 O小妹也是捨不得吃.

Annie 發表於 2014-7-22 20:20
0 B. D- U8 p7 `/ n& O4 l3 b# z粉菓也不錯.
+ x) n+ O, o% {" O' }% a( R" ~  ~
菓D粉果係娥姐[鄧碧雲同新馬祥]做架,叫做娥姐粉果,燕姐食咗就心知肚明,皇弟可能就唔知乜東東介介積總知肥肥白白  黃德輔
7 d1 b' k- J% i$ |& P& P

黃德輔 發表於 2014-7-22 23:51 ; T2 P- o) h' G
菓D粉果係娥姐[鄧碧雲同新馬祥]做架,叫做娥姐粉果,燕姐食咗就心知肚明,皇弟可能就唔知乜東東 ...
6 U7 L; d3 x8 T( x; k( [
黃兄呀!娥姐賣粉粿?哈哈!這趟愚弟好似有多少印象哩!大碧姐扮媽姐,梳起條大辮尾,仲講一口流利順德話,亞嘅呆記番禧奈!

楊超然 發表於 2014-7-24 22:23
2 g7 R; C' \, G: |  q# w! P黃兄呀!娥姐賣粉粿?哈哈!這趟愚弟好似有多少印象哩!大碧姐扮媽姐,梳起條大辮尾,仲講一口流利順德話 ...

" h0 z# e7 v+ f. s4 A* E8 P亞嘅係正宗(餓遮)櫈碧渾粉改係亞嘅錯嘅;可吾可呢衰鬼  黃德輔

順 dark 恩助嘅粉改,梗係世界第一嬲啦!大碧遮助嘅,當煙係可可!

得hand矛树共拱贡 ,你地食help饭唔曾,# h& J6 G5 ~. v) p/ i0 t6 v

金燕子 發表於 2014-7-25 19:17
( s) w" l4 m3 P得hand矛树共拱贡 ,你地食help饭唔曾,

! |0 @! \& y. w9 L唔知咩,共拱貢至巧哇呆地唔鍾意吃飯哇,熱熟吃[花生魷魚地豆粥]基好吃,知我講沫哇黃德輔* |6 X% d) ^; u8 y

呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,
/ d/ S# g1 l9 v* F; i4 h% |3 h& q呆吃緊(数毛哗生符),巧巧吃哇,

金燕子 發表於 2014-7-25 23:33 ' y8 F; ?0 i, t6 H8 \
呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,(表 ...
6 U. V$ i4 O, }! G2 i& n
黃兄、皇姐呀!禮地講Mood得乸?呆唔hill得乸?

金燕子 發表於 2014-7-25 23:33
$ q7 Z! x* D( {" ~4 t# c呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,(表 ...
& p# V8 W2 x1 z9 {( B/ d
「數毛」花生糊係Mood家伙?

楊超然 發表於 2014-7-25 23:54
3 |% s$ E( f$ k4 E, J9 X! I% N黃兄、皇姐呀!禮地講Mood得乸?呆唔hill得乸?

# k7 l# K$ u3 d% h* O" P4 z' Z5 ?
9 U* @3 j1 y5 g 皇兄呀,地豆即系哗生贡解哇, 哗生猶如地豆粥哇,

楊超然 發表於 2014-7-25 23:57 * {- n7 k* I0 B) v6 {3 S5 T
「數毛」花生糊係Mood家伙?
+ E& B+ O! c4 S3 h4 D

) Z/ `7 @, D- q& R皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇 9 s" T7 Q# @; Y8 ~+ f
真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,

金燕子 發表於 2014-7-26 00:54
; D* Y/ z0 @) b% A5 H7 b- M  h皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇
% `3 }  {  v% N9 P真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,(表 ...

$ ~0 ^4 E2 c9 q0 h0 i吃完蛾姐粉果,再來碗燕姐手毛花生糊. 正.

金燕子 發表於 2014-7-26 00:54
( Y) G# E4 T& [5 w$ x皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇
. p3 p9 S6 K& _* K* B真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,(表 ...
* n" r# s7 j+ o7 s
謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題!噢賣葛!看到 方㑹長提示,原來係「手磨花生糊」,唔係即冲即食果隻!明曬嘑!皇弟好開心掩住半邊嘴又進入夢鄉!

楊超然 發表於 2014-7-26 04:58
7 J, y: a% l7 w, o* |5 R9 ~謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題! ...
/ L4 O# K: }$ S+ Q, x
聽講德國製造嘅牛奶咀好好用,暗瞓第一防止毛牙第二重從此唔再出青春地豆黃德輔再冇地豆粥食,我地玩煮飯仔食啦金燕子佢至叻,佢至叻

呆而家有樣唔地除,有人話我知:三文魚!只有[挪威]出產保証海魚,其它地方,很多是養魚架黃德輔

黃德輔 發表於 2014-7-26 09:56 ( m, n" j; `7 a5 T5 a; {: f
聽講德國製造嘅牛奶咀好好用,暗瞓第一防止毛牙第二重從此唔再出青春地 ...
4 D! G, T( r0 f4 _
黃兄呀!怕且德製牛奶咀加埋「吾得勿試」肥仔水,安寢無「休」矣!

楊超然 發表於 2014-7-26 04:58
( Z' ]7 {5 J6 K1 c: Z/ z謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題! ...

3 f1 u5 B  j3 f# m, j% P
7 F+ g; Z" j0 a3 K; V皇兄好叻呀,皇姐講野时时無厘头架,