粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

阿雪 發表於 2014-7-19 21:37 " ]$ s/ [0 J( G: n. K  l& x; i
昨天晚上做了一個簡單方便的 (麒麟三文魚生) 招呼朋友。1 H- ?% Y2 v: j1 K& d+ ?9 l
新鮮三文魚魚背肉,切片。0 }  [" l- n% \" }# G( J* p
牛油梨,切片。

! `, Z; y$ H7 _! m( h. t小妹喜歡吃sashimi.

黃德輔 發表於 2014-7-20 20:35
# C# Z6 j; v3 Z$ o。啱 啱 啱 。咁就皇姐皇弟排排坐,眈天望地食粉菓,鉈不離秤,秤不離鉈, 肥肥白白囉, ...

/ f' j) h) m, K" T粉菓也不錯.

瑤瑤 發表於 2014-7-14 17:48 & l! \% S5 D3 [: w+ ?9 K
祝賀「眈天望地齋坐等發達好食懶飛會」置址新成立之慶。
- t8 k7 W2 g! t0 P  n7 N$ @& C
小妹也是捨不得吃.

Annie 發表於 2014-7-22 20:20
- b/ e% S7 G$ T; e/ \% {粉菓也不錯.
. Q; R. f6 p' s6 o) ^" B
菓D粉果係娥姐[鄧碧雲同新馬祥]做架,叫做娥姐粉果,燕姐食咗就心知肚明,皇弟可能就唔知乜東東介介積總知肥肥白白  黃德輔+ c. l# U' c5 k" }

黃德輔 發表於 2014-7-22 23:51
* m+ ]3 D6 q6 c' S菓D粉果係娥姐[鄧碧雲同新馬祥]做架,叫做娥姐粉果,燕姐食咗就心知肚明,皇弟可能就唔知乜東東 ...

7 ?  H/ S! h/ I1 K( P/ d# x黃兄呀!娥姐賣粉粿?哈哈!這趟愚弟好似有多少印象哩!大碧姐扮媽姐,梳起條大辮尾,仲講一口流利順德話,亞嘅呆記番禧奈!

楊超然 發表於 2014-7-24 22:23
7 H$ S( D/ D& A$ v( b9 q& D. B黃兄呀!娥姐賣粉粿?哈哈!這趟愚弟好似有多少印象哩!大碧姐扮媽姐,梳起條大辮尾,仲講一口流利順德話 ...

, {" |& v3 O7 F( ]) t% W; C亞嘅係正宗(餓遮)櫈碧渾粉改係亞嘅錯嘅;可吾可呢衰鬼  黃德輔

順 dark 恩助嘅粉改,梗係世界第一嬲啦!大碧遮助嘅,當煙係可可!

得hand矛树共拱贡 ,你地食help饭唔曾,8 E+ I  L4 L2 y# f. D6 D: h: O* t3 h

金燕子 發表於 2014-7-25 19:17 7 ^/ S: i8 v' k4 |/ X( l9 C0 a
得hand矛树共拱贡 ,你地食help饭唔曾,

1 ^# o# g* C+ W5 g; [- {唔知咩,共拱貢至巧哇呆地唔鍾意吃飯哇,熱熟吃[花生魷魚地豆粥]基好吃,知我講沫哇黃德輔# a1 W" M4 [9 B& J/ e5 z( }

呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,
, v. @9 D. X. z+ M7 q呆吃緊(数毛哗生符),巧巧吃哇,

金燕子 發表於 2014-7-25 23:33
+ ?6 |4 U9 X; u$ V. t  N3 u呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,(表 ...
9 E4 ?6 I* H0 S9 W/ t8 s( s7 S# j
黃兄、皇姐呀!禮地講Mood得乸?呆唔hill得乸?

金燕子 發表於 2014-7-25 23:33
3 V$ {6 }  |- o: g呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,(表 ...
4 @  E$ v9 \* e
「數毛」花生糊係Mood家伙?

楊超然 發表於 2014-7-25 23:54
2 ]  I1 ]. _7 z9 w+ Z黃兄、皇姐呀!禮地講Mood得乸?呆唔hill得乸?
+ S+ B4 V2 q% R8 r# a" K
& p4 D0 \1 k. K- r: S8 R  v1 C
皇兄呀,地豆即系哗生贡解哇, 哗生猶如地豆粥哇,

楊超然 發表於 2014-7-25 23:57 " D* D$ M. L* K* r
「數毛」花生糊係Mood家伙?
, ^  h, s8 f; Z- z. |" ~

2 a# ~" b8 Y* ?0 b3 h皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇
8 w* p5 J6 x# g! W# H" W真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,

金燕子 發表於 2014-7-26 00:54
* R3 N( h, H# y: L1 b3 @皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇 6 C; T/ w9 B8 V
真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,(表 ...
; f' e, H- A+ v1 @# G" y" ]
吃完蛾姐粉果,再來碗燕姐手毛花生糊. 正.

金燕子 發表於 2014-7-26 00:54 : i" Y! Q; l) o- h3 O
皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇 ) ~7 ]1 o0 t6 C; Q, q( K
真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,(表 ...
) o4 O5 C. U8 z
謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題!噢賣葛!看到 方㑹長提示,原來係「手磨花生糊」,唔係即冲即食果隻!明曬嘑!皇弟好開心掩住半邊嘴又進入夢鄉!

楊超然 發表於 2014-7-26 04:58 + z" N8 S/ |" [
謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題! ...
' H4 s- J  b5 }1 R. u
聽講德國製造嘅牛奶咀好好用,暗瞓第一防止毛牙第二重從此唔再出青春地豆黃德輔再冇地豆粥食,我地玩煮飯仔食啦金燕子佢至叻,佢至叻

呆而家有樣唔地除,有人話我知:三文魚!只有[挪威]出產保証海魚,其它地方,很多是養魚架黃德輔

黃德輔 發表於 2014-7-26 09:56
( F# Z7 Y+ E) A聽講德國製造嘅牛奶咀好好用,暗瞓第一防止毛牙第二重從此唔再出青春地 ...

1 I2 r  M$ g4 l1 o' a5 G黃兄呀!怕且德製牛奶咀加埋「吾得勿試」肥仔水,安寢無「休」矣!

楊超然 發表於 2014-7-26 04:58
8 G& B8 e7 P6 q6 c# P謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題! ...

' \0 d. E3 m( W; v3 X  S# f
: F. j  U" K9 x$ V, Q  P/ o. ~皇兄好叻呀,皇姐講野时时無厘头架,