粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

阿雪 發表於 2014-7-19 21:37
/ ~, S  V  ~8 j" p9 _2 k昨天晚上做了一個簡單方便的 (麒麟三文魚生) 招呼朋友。
: `  O- \, S8 C# _0 t新鮮三文魚魚背肉,切片。
! \- `8 N' m! @; d7 s$ n) V牛油梨,切片。
7 z$ l! L  i1 T% d, K5 @
小妹喜歡吃sashimi.

黃德輔 發表於 2014-7-20 20:35
" }4 L1 \6 l0 Z, ^( V/ T+ P, i。啱 啱 啱 。咁就皇姐皇弟排排坐,眈天望地食粉菓,鉈不離秤,秤不離鉈, 肥肥白白囉, ...

" O2 y. l- ~/ \# W粉菓也不錯.

瑤瑤 發表於 2014-7-14 17:48
7 \2 `* o6 O7 j* u/ j  B) H祝賀「眈天望地齋坐等發達好食懶飛會」置址新成立之慶。

7 T  q9 q' y2 T小妹也是捨不得吃.

Annie 發表於 2014-7-22 20:20
. r7 h% }1 O4 g$ Q+ Z4 b. p' l. ^粉菓也不錯.

$ P+ `' a' O5 O% y菓D粉果係娥姐[鄧碧雲同新馬祥]做架,叫做娥姐粉果,燕姐食咗就心知肚明,皇弟可能就唔知乜東東介介積總知肥肥白白  黃德輔' M9 k4 R1 x# J

黃德輔 發表於 2014-7-22 23:51 ! G; D" T+ l7 X+ g  _: E
菓D粉果係娥姐[鄧碧雲同新馬祥]做架,叫做娥姐粉果,燕姐食咗就心知肚明,皇弟可能就唔知乜東東 ...

% H* G- j" c# y& P5 p黃兄呀!娥姐賣粉粿?哈哈!這趟愚弟好似有多少印象哩!大碧姐扮媽姐,梳起條大辮尾,仲講一口流利順德話,亞嘅呆記番禧奈!

楊超然 發表於 2014-7-24 22:23 8 r! q) v' K7 W1 m1 r, \
黃兄呀!娥姐賣粉粿?哈哈!這趟愚弟好似有多少印象哩!大碧姐扮媽姐,梳起條大辮尾,仲講一口流利順德話 ...
% |  t, \! x' {4 n; z
亞嘅係正宗(餓遮)櫈碧渾粉改係亞嘅錯嘅;可吾可呢衰鬼  黃德輔

順 dark 恩助嘅粉改,梗係世界第一嬲啦!大碧遮助嘅,當煙係可可!

得hand矛树共拱贡 ,你地食help饭唔曾,
' w' L8 N% I. v. C4 t$ q1 ^+ f! X! k

金燕子 發表於 2014-7-25 19:17
9 i" W! w( r* F, G5 J1 t  O得hand矛树共拱贡 ,你地食help饭唔曾,
) d. e8 b9 P# V
唔知咩,共拱貢至巧哇呆地唔鍾意吃飯哇,熱熟吃[花生魷魚地豆粥]基好吃,知我講沫哇黃德輔, Z3 G3 {8 j' r& Y$ \* W

呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇, 3 w. |% X* y# e3 \5 G
呆吃緊(数毛哗生符),巧巧吃哇,

金燕子 發表於 2014-7-25 23:33
4 c1 e; y& v0 m3 Z$ ~  F6 X4 n呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,(表 ...
* e1 v& b/ \% V
黃兄、皇姐呀!禮地講Mood得乸?呆唔hill得乸?

金燕子 發表於 2014-7-25 23:33 . s: J. ?$ O7 Q! R3 }
呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,(表 ...
  j0 q3 p/ [5 I) ^5 c; F; Y, m8 u4 v
「數毛」花生糊係Mood家伙?

楊超然 發表於 2014-7-25 23:54
: o: k: o: M+ f0 e, K( K黃兄、皇姐呀!禮地講Mood得乸?呆唔hill得乸?

3 i/ G8 z" U1 X! b
- `+ p7 Z5 l7 c* d# f" ]3 J" H& R 皇兄呀,地豆即系哗生贡解哇, 哗生猶如地豆粥哇,

楊超然 發表於 2014-7-25 23:57
7 F& c5 s  a* B# T6 Z「數毛」花生糊係Mood家伙?

' `& N) L0 J) @3 |8 l4 ~! V! Y) I' x7 I$ {5 u, T7 G
皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇 & E8 K! z/ H1 `8 w% I! z
真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,

金燕子 發表於 2014-7-26 00:54 # {5 m- L" d0 I, D$ h9 u; W
皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇 0 F5 e# S" D5 T3 B/ ^3 G# ]
真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,(表 ...
' o8 F  o- z% ~1 J
吃完蛾姐粉果,再來碗燕姐手毛花生糊. 正.

金燕子 發表於 2014-7-26 00:54
  \6 E7 n0 M6 M; Y皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇 & f$ r' B) v" d. s
真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,(表 ...

) A! ~. H6 B: v' N& p謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題!噢賣葛!看到 方㑹長提示,原來係「手磨花生糊」,唔係即冲即食果隻!明曬嘑!皇弟好開心掩住半邊嘴又進入夢鄉!

楊超然 發表於 2014-7-26 04:58 5 Q' e) T  P6 S+ z& U
謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題! ...

8 C' g/ F5 @( M# V7 I9 c聽講德國製造嘅牛奶咀好好用,暗瞓第一防止毛牙第二重從此唔再出青春地豆黃德輔再冇地豆粥食,我地玩煮飯仔食啦金燕子佢至叻,佢至叻

呆而家有樣唔地除,有人話我知:三文魚!只有[挪威]出產保証海魚,其它地方,很多是養魚架黃德輔

黃德輔 發表於 2014-7-26 09:56 9 W- S0 ~7 g% @: ^7 j8 K7 G. ]
聽講德國製造嘅牛奶咀好好用,暗瞓第一防止毛牙第二重從此唔再出青春地 ...

/ u; \& o9 @7 v" ]1 H6 c黃兄呀!怕且德製牛奶咀加埋「吾得勿試」肥仔水,安寢無「休」矣!

楊超然 發表於 2014-7-26 04:58 4 k- X6 |2 B2 M  P8 l" N6 l- d
謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題! ...
& |6 S2 M7 V2 f* i* k
# {4 `2 W0 X' k
皇兄好叻呀,皇姐講野时时無厘头架,