粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

阿雪 發表於 2014-7-19 21:37
4 l& ^) ^& a: e8 _昨天晚上做了一個簡單方便的 (麒麟三文魚生) 招呼朋友。/ L, H- D; A9 G4 y3 r6 x* U7 ?
新鮮三文魚魚背肉,切片。5 p2 s  K7 U0 q& l* s: i
牛油梨,切片。

* {  |! Y6 i1 _2 k: ?/ w小妹喜歡吃sashimi.

黃德輔 發表於 2014-7-20 20:35 - ^7 R7 Y3 y. b( z& P7 |3 J
。啱 啱 啱 。咁就皇姐皇弟排排坐,眈天望地食粉菓,鉈不離秤,秤不離鉈, 肥肥白白囉, ...
$ @0 P9 }3 Y. ^/ P* {/ w
粉菓也不錯.

瑤瑤 發表於 2014-7-14 17:48
9 f; B3 q" j) p) Q8 n9 O" b1 e; Y5 F祝賀「眈天望地齋坐等發達好食懶飛會」置址新成立之慶。
. M2 M/ M; A9 B+ Q" }! a
小妹也是捨不得吃.

Annie 發表於 2014-7-22 20:20 ; k0 t& k, o: r
粉菓也不錯.
: ?* a- V: R  S
菓D粉果係娥姐[鄧碧雲同新馬祥]做架,叫做娥姐粉果,燕姐食咗就心知肚明,皇弟可能就唔知乜東東介介積總知肥肥白白  黃德輔
' m9 g- {$ {. |5 |: b" t

黃德輔 發表於 2014-7-22 23:51 * p5 H7 C1 E5 R3 y/ w
菓D粉果係娥姐[鄧碧雲同新馬祥]做架,叫做娥姐粉果,燕姐食咗就心知肚明,皇弟可能就唔知乜東東 ...
! `+ M, ?$ u8 d8 e1 x! K! b( \
黃兄呀!娥姐賣粉粿?哈哈!這趟愚弟好似有多少印象哩!大碧姐扮媽姐,梳起條大辮尾,仲講一口流利順德話,亞嘅呆記番禧奈!

楊超然 發表於 2014-7-24 22:23 8 l; P+ V. u, G) ~3 }$ j  a
黃兄呀!娥姐賣粉粿?哈哈!這趟愚弟好似有多少印象哩!大碧姐扮媽姐,梳起條大辮尾,仲講一口流利順德話 ...
6 m% c* Y; d3 {4 l: S: e! j
亞嘅係正宗(餓遮)櫈碧渾粉改係亞嘅錯嘅;可吾可呢衰鬼  黃德輔

順 dark 恩助嘅粉改,梗係世界第一嬲啦!大碧遮助嘅,當煙係可可!

得hand矛树共拱贡 ,你地食help饭唔曾,
) Y2 \( q" a: v

金燕子 發表於 2014-7-25 19:17 7 @8 c/ p, e2 S
得hand矛树共拱贡 ,你地食help饭唔曾,
( W! H" T8 U1 Y. W; L3 I5 \
唔知咩,共拱貢至巧哇呆地唔鍾意吃飯哇,熱熟吃[花生魷魚地豆粥]基好吃,知我講沫哇黃德輔' Q: Z# v" N- G3 f5 H3 F0 H2 q# |/ G

呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇, $ q9 {6 L8 K" I0 E# Y; Z
呆吃緊(数毛哗生符),巧巧吃哇,

金燕子 發表於 2014-7-25 23:33
( z2 h% A1 V# M4 S4 v0 Q6 K呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,(表 ...

. K& ?5 z- G- ?黃兄、皇姐呀!禮地講Mood得乸?呆唔hill得乸?

金燕子 發表於 2014-7-25 23:33 ) T: u  {8 V  A- ?7 V
呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,(表 ...

2 L) i" k+ a8 o$ v, W「數毛」花生糊係Mood家伙?

楊超然 發表於 2014-7-25 23:54 - \3 `( _9 h8 U+ }
黃兄、皇姐呀!禮地講Mood得乸?呆唔hill得乸?

5 ^4 u1 ?4 N) s' O  P* s; e+ C* J0 ^! O
皇兄呀,地豆即系哗生贡解哇, 哗生猶如地豆粥哇,

楊超然 發表於 2014-7-25 23:57
& J* b  l/ h. X3 o9 i「數毛」花生糊係Mood家伙?
5 h( p9 L. o5 U4 L
6 c; ~: p) |$ N. @1 f  J7 R9 `
皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇 ; M1 o2 ]3 E! K& n; A
真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,

金燕子 發表於 2014-7-26 00:54
; E, D* z; B# b- ]# L# o8 p皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇 / L5 q' Y. A: u! h2 f
真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,(表 ...
8 f' G7 q1 R; J0 H# u
吃完蛾姐粉果,再來碗燕姐手毛花生糊. 正.

金燕子 發表於 2014-7-26 00:54 ( C. J7 j, q8 R0 \* v: w
皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇
3 d* l! R6 Z- d, J7 `真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,(表 ...

, l2 J5 U) i+ R  }( f4 ^7 |2 ?/ i( H% f謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題!噢賣葛!看到 方㑹長提示,原來係「手磨花生糊」,唔係即冲即食果隻!明曬嘑!皇弟好開心掩住半邊嘴又進入夢鄉!

楊超然 發表於 2014-7-26 04:58 ' T, U. }3 C: r3 }+ i) U6 u7 L
謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題! ...

* G: `3 E) W8 Q+ Q# ^聽講德國製造嘅牛奶咀好好用,暗瞓第一防止毛牙第二重從此唔再出青春地豆黃德輔再冇地豆粥食,我地玩煮飯仔食啦金燕子佢至叻,佢至叻

呆而家有樣唔地除,有人話我知:三文魚!只有[挪威]出產保証海魚,其它地方,很多是養魚架黃德輔

黃德輔 發表於 2014-7-26 09:56 % I$ H! ~% _: r& z
聽講德國製造嘅牛奶咀好好用,暗瞓第一防止毛牙第二重從此唔再出青春地 ...

; F' M) `5 n  K+ h' D: f黃兄呀!怕且德製牛奶咀加埋「吾得勿試」肥仔水,安寢無「休」矣!

楊超然 發表於 2014-7-26 04:58
) R$ w& R/ `+ [1 m0 ^謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題! ...
! g. x. n7 [( `0 ?3 J8 l
1 c9 V9 ?" K2 ~
皇兄好叻呀,皇姐講野时时無厘头架,