粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

阿雪 發表於 2014-7-19 21:37 6 d3 O" \* }# F& |
昨天晚上做了一個簡單方便的 (麒麟三文魚生) 招呼朋友。, e& ]9 Q# W9 @$ Z6 \5 Z; t; h
新鮮三文魚魚背肉,切片。
3 t6 l# U  x  h# X牛油梨,切片。
1 n6 |8 T6 q2 y' P# E
小妹喜歡吃sashimi.

黃德輔 發表於 2014-7-20 20:35
9 {- ]- e) b1 t# V  a。啱 啱 啱 。咁就皇姐皇弟排排坐,眈天望地食粉菓,鉈不離秤,秤不離鉈, 肥肥白白囉, ...

( ]7 T2 J/ s! ^粉菓也不錯.

瑤瑤 發表於 2014-7-14 17:48 - K' I8 n! D- N" _6 Q$ A- c
祝賀「眈天望地齋坐等發達好食懶飛會」置址新成立之慶。

1 H; P  B" c/ ^( V$ r( ~$ [' y小妹也是捨不得吃.

Annie 發表於 2014-7-22 20:20
; s5 a8 t" ?5 T* M" N: K+ |" B粉菓也不錯.
  Q, c+ c) C1 Y1 E  @: l
菓D粉果係娥姐[鄧碧雲同新馬祥]做架,叫做娥姐粉果,燕姐食咗就心知肚明,皇弟可能就唔知乜東東介介積總知肥肥白白  黃德輔1 R  s1 v) V4 E5 p9 s' U

黃德輔 發表於 2014-7-22 23:51
$ Z6 M& M# I' N3 ^+ X菓D粉果係娥姐[鄧碧雲同新馬祥]做架,叫做娥姐粉果,燕姐食咗就心知肚明,皇弟可能就唔知乜東東 ...

2 }; C& \* W* s2 F/ ?4 r/ v4 l9 C黃兄呀!娥姐賣粉粿?哈哈!這趟愚弟好似有多少印象哩!大碧姐扮媽姐,梳起條大辮尾,仲講一口流利順德話,亞嘅呆記番禧奈!

楊超然 發表於 2014-7-24 22:23 ; ^$ q& L- Y! m! N7 i! }1 c# R0 L
黃兄呀!娥姐賣粉粿?哈哈!這趟愚弟好似有多少印象哩!大碧姐扮媽姐,梳起條大辮尾,仲講一口流利順德話 ...
. H" V. k) S- p) r# g8 J! }+ w
亞嘅係正宗(餓遮)櫈碧渾粉改係亞嘅錯嘅;可吾可呢衰鬼  黃德輔

順 dark 恩助嘅粉改,梗係世界第一嬲啦!大碧遮助嘅,當煙係可可!

得hand矛树共拱贡 ,你地食help饭唔曾,; x  S7 Q- A8 I) c& |

金燕子 發表於 2014-7-25 19:17
9 |# k! x/ F0 C+ p. O+ W, J. r得hand矛树共拱贡 ,你地食help饭唔曾,
" W$ O( s: B. e4 R: A
唔知咩,共拱貢至巧哇呆地唔鍾意吃飯哇,熱熟吃[花生魷魚地豆粥]基好吃,知我講沫哇黃德輔
, k) E5 V+ A! F; @, A/ j- b5 S4 E5 ?

呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,   q* ^. N+ ^( M  S* |* \0 W
呆吃緊(数毛哗生符),巧巧吃哇,

金燕子 發表於 2014-7-25 23:33 6 R" i  v1 ?# |$ Z8 A, ?% k
呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,(表 ...

: C( z, |/ Z& \+ H黃兄、皇姐呀!禮地講Mood得乸?呆唔hill得乸?

金燕子 發表於 2014-7-25 23:33 / L! [" k' s+ r: c+ w) v
呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,(表 ...

+ W! w" F6 b( j! f/ o8 t「數毛」花生糊係Mood家伙?

楊超然 發表於 2014-7-25 23:54
2 p! J7 r; A1 ]8 I  J黃兄、皇姐呀!禮地講Mood得乸?呆唔hill得乸?
3 r# ]8 b: E" v: ^3 n( U& q. C

. B1 B8 I5 l* ^' e: q 皇兄呀,地豆即系哗生贡解哇, 哗生猶如地豆粥哇,

楊超然 發表於 2014-7-25 23:57
4 E# ?$ O. n0 ?「數毛」花生糊係Mood家伙?

- F+ p8 d# p- a+ _3 Z( u8 f& v  U: J7 Q. }' y
皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇 4 j- u$ W) z7 f; ^% i- D! \
真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,

金燕子 發表於 2014-7-26 00:54
* ^9 O2 U" Z3 Y0 h皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇
4 z0 ]- y5 w# g, c真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,(表 ...

# A6 J! I' e, p  [吃完蛾姐粉果,再來碗燕姐手毛花生糊. 正.

金燕子 發表於 2014-7-26 00:54
: `! s. f* _4 p* Z, D皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇 & v  I2 C5 Z; E
真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,(表 ...

! }5 L5 X3 _% O1 u謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題!噢賣葛!看到 方㑹長提示,原來係「手磨花生糊」,唔係即冲即食果隻!明曬嘑!皇弟好開心掩住半邊嘴又進入夢鄉!

楊超然 發表於 2014-7-26 04:58 $ c( G/ R5 e3 j" `
謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題! ...
% R8 N8 u" s0 n5 J6 [5 o
聽講德國製造嘅牛奶咀好好用,暗瞓第一防止毛牙第二重從此唔再出青春地豆黃德輔再冇地豆粥食,我地玩煮飯仔食啦金燕子佢至叻,佢至叻

呆而家有樣唔地除,有人話我知:三文魚!只有[挪威]出產保証海魚,其它地方,很多是養魚架黃德輔

黃德輔 發表於 2014-7-26 09:56
4 D2 M) ~7 j. X聽講德國製造嘅牛奶咀好好用,暗瞓第一防止毛牙第二重從此唔再出青春地 ...
; q' V+ B( a5 D$ K4 m4 y
黃兄呀!怕且德製牛奶咀加埋「吾得勿試」肥仔水,安寢無「休」矣!

楊超然 發表於 2014-7-26 04:58
: M8 d  S/ p/ ^0 A( k- I謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題! ...

/ D& \, A$ k5 U: [7 e4 j
( J' }/ [$ a0 m皇兄好叻呀,皇姐講野时时無厘头架,