粵曲交流網

【眈天望地齋坐等發達好食懶飛會】會所 []

阿雪 發表於 2014-7-19 21:37 $ j" S6 a2 ~8 y1 |& ^5 i
昨天晚上做了一個簡單方便的 (麒麟三文魚生) 招呼朋友。
* a1 ^& Z% \6 Q$ H8 I/ t新鮮三文魚魚背肉,切片。
5 a) H; t( q' J牛油梨,切片。
% Q. h8 H# T3 {7 k% x( e# e( }
小妹喜歡吃sashimi.

黃德輔 發表於 2014-7-20 20:35
) _- f7 J/ a+ }" t。啱 啱 啱 。咁就皇姐皇弟排排坐,眈天望地食粉菓,鉈不離秤,秤不離鉈, 肥肥白白囉, ...
( H1 {% f- K3 ]2 _( Q* f. n
粉菓也不錯.

瑤瑤 發表於 2014-7-14 17:48 4 i" \* m' B5 E7 O: F( Q! s
祝賀「眈天望地齋坐等發達好食懶飛會」置址新成立之慶。

' O# i+ {$ x8 Y3 W6 X5 ~: B9 D5 |! E小妹也是捨不得吃.

Annie 發表於 2014-7-22 20:20
# R2 f9 v  `  W9 D2 U( c; w; |粉菓也不錯.

! i( G- g+ W) [4 |$ E0 E5 B菓D粉果係娥姐[鄧碧雲同新馬祥]做架,叫做娥姐粉果,燕姐食咗就心知肚明,皇弟可能就唔知乜東東介介積總知肥肥白白  黃德輔0 b: I. W, S2 C1 Z

黃德輔 發表於 2014-7-22 23:51 4 \3 B8 \1 _7 P, l3 J
菓D粉果係娥姐[鄧碧雲同新馬祥]做架,叫做娥姐粉果,燕姐食咗就心知肚明,皇弟可能就唔知乜東東 ...

& d/ {6 W- U9 v" b8 z. }3 @黃兄呀!娥姐賣粉粿?哈哈!這趟愚弟好似有多少印象哩!大碧姐扮媽姐,梳起條大辮尾,仲講一口流利順德話,亞嘅呆記番禧奈!

楊超然 發表於 2014-7-24 22:23
% T' X! I) ?9 X6 A4 }3 q" h黃兄呀!娥姐賣粉粿?哈哈!這趟愚弟好似有多少印象哩!大碧姐扮媽姐,梳起條大辮尾,仲講一口流利順德話 ...
- O' ]9 l" Y; ]* D2 y, Z$ K) }. {
亞嘅係正宗(餓遮)櫈碧渾粉改係亞嘅錯嘅;可吾可呢衰鬼  黃德輔

順 dark 恩助嘅粉改,梗係世界第一嬲啦!大碧遮助嘅,當煙係可可!

得hand矛树共拱贡 ,你地食help饭唔曾,
# e. R+ U, J% _- `9 o. d

金燕子 發表於 2014-7-25 19:17 & s$ f$ t% _7 M
得hand矛树共拱贡 ,你地食help饭唔曾,

3 |0 k, d, o% X/ \, r/ v5 d唔知咩,共拱貢至巧哇呆地唔鍾意吃飯哇,熱熟吃[花生魷魚地豆粥]基好吃,知我講沫哇黃德輔
1 n6 e1 s2 h$ V& p( V3 X; u' w1 G

呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇, " x' E6 o; A. v  \& Z' i
呆吃緊(数毛哗生符),巧巧吃哇,

金燕子 發表於 2014-7-25 23:33 . b" ^& V" \9 C: {9 Z: Q5 d
呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,(表 ...

2 e) V3 m) ^" f* G) i黃兄、皇姐呀!禮地講Mood得乸?呆唔hill得乸?

金燕子 發表於 2014-7-25 23:33 : i6 D- p) ^7 `2 X/ }
呆贡系知你講沫哇 ,d花生魷魚地豆粥矛魷魚哇,d魷魚唔地隨比边水吃哂哇, ,靜系得哗生哇,(表 ...

- W7 S1 d0 y! ?6 D: T+ I「數毛」花生糊係Mood家伙?

楊超然 發表於 2014-7-25 23:54
0 B7 V7 z- m1 ], m黃兄、皇姐呀!禮地講Mood得乸?呆唔hill得乸?

2 p, l) _7 B2 D+ t" i) L  @" `5 g7 B- v0 _
皇兄呀,地豆即系哗生贡解哇, 哗生猶如地豆粥哇,

楊超然 發表於 2014-7-25 23:57 5 F* \( P3 u) J# G
「數毛」花生糊係Mood家伙?

9 ?  p9 z& P7 h- w
( M, g2 N( D, Z" ?, ^; n皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇
8 G, ^1 t# e4 s  I; G真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,

金燕子 發表於 2014-7-26 00:54 + ?0 s: v- O$ a: |
皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇 ; g& O5 F! E, X( `
真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,(表 ...

5 J% q( K2 o. M4 M: v: C/ n2 E0 w吃完蛾姐粉果,再來碗燕姐手毛花生糊. 正.

金燕子 發表於 2014-7-26 00:54 / O2 R/ ~6 z0 r
皇兄,用数毛哇,温,吐,飞,科,快,哇
7 C: d1 \! I% A真材实料哗生符,用数毛哇 ,矛用哗生粉沖哗生符哇,(表 ...
! a  S  W4 s- z( K% r3 s9 N; x
謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題!噢賣葛!看到 方㑹長提示,原來係「手磨花生糊」,唔係即冲即食果隻!明曬嘑!皇弟好開心掩住半邊嘴又進入夢鄉!

楊超然 發表於 2014-7-26 04:58 & Q3 n! P6 t, J- a) E# Y3 \" K. H
謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題! ...

# G% b$ R" n/ F聽講德國製造嘅牛奶咀好好用,暗瞓第一防止毛牙第二重從此唔再出青春地豆黃德輔再冇地豆粥食,我地玩煮飯仔食啦金燕子佢至叻,佢至叻

呆而家有樣唔地除,有人話我知:三文魚!只有[挪威]出產保証海魚,其它地方,很多是養魚架黃德輔

黃德輔 發表於 2014-7-26 09:56 & i4 d; r( ^  N; a: o0 w
聽講德國製造嘅牛奶咀好好用,暗瞓第一防止毛牙第二重從此唔再出青春地 ...

" z' _0 e6 ~! w* s8 g7 O# ~% G5 j黃兄呀!怕且德製牛奶咀加埋「吾得勿試」肥仔水,安寢無「休」矣!

楊超然 發表於 2014-7-26 04:58 % L+ U: y5 u0 q6 b7 T  B1 J
謝謝  皇姐周身大汗咁提示皇弟!但皇弟蠢到加零一,仲未知「數毛」係乜。半夜無故醒來,又想到數毛問題! ...
; k+ G) D# x% m. R; {6 [
3 X6 q3 s) ?8 t0 M5 x" C$ m
皇兄好叻呀,皇姐講野时时無厘头架,