粵曲交流網

學以致用。 []

做到老,學到老,打個比方,現在才學用智能手機,每天都在摸索中,想起在茘園走入玻璃八陣屋  黃德輔

之唔系,至弊轉果身又唔記得边果制打边果制,有时閂來閂去都响到响,直情想踏扁佢

金燕子 發表於 2014-6-22 22:23
, [3 g# d2 {; t9 |8 i& ~( }之唔系,至弊轉果身又唔記得边果制打边果制,有时閂來閂去都响到响,直情想踏扁佢 ...

) E+ m; V0 Q/ _. l7 L; q( U$ o& Q9 p: ~$ ~. z' y1 W
咪 咪 咪 咪 咪 部機要錢買   何必要整爛佢咁笨   阿任姐話嘅

黃德輔 發表於 2014-6-22 22:48 % Y9 z7 ^" d# _- R8 f3 Y& R7 S
咪 咪 咪 咪 咪 部機要錢買   何必要整爛佢咁笨   阿任姐話嘅
! v) g& P& w" j9 j6 w7 X$ |# `* [/ p
/ r, f& c1 G9 b
唔,阿任姐响边树講 唔通响非夢奇缘,無問题,無号数

金燕子 發表於 2014-6-24 00:06 8 u7 n7 t+ c! b: U: j4 R. j! |. Y' ]
唔,阿任姐响边树講,,唔通响非夢奇缘,無問题,無号数,

6 y$ v5 B) @- p0 z: P" s2 y- L5 g1 o, J; c
記得初初想學唱粵曲,係想學任姐的曲,聽得多,任姐成日都講米米米,個陣時D米成六七亳子斤,如果唱聲哥D曲呢,就只係四個仙啫,咁咁咁  唔係就改左學唱聲哥D曲歌囉 黃德輔  

黄大俠,今云呆唔明啦,咁咁咁,咁系乜野值四果仙呢吓 . B! ~+ E( o6 j0 I. R
唔通系金金金,之不过重贵过d米播,

金燕子 發表於 2014-6-24 22:10
  L$ l% y% J! t. l1 K  W5 `  R黄大俠,今云呆唔明啦,咁咁咁,咁系乜野值四果仙呢吓,   {* d$ W" \' s! a! W) m0 n
唔通系金金金,之不过重贵过d米播, ...

4 ]4 h% q5 k4 x9 _ 唉吔吔 燒相書啦 ! 我己為 !  四個仙唔係就係;我地嘅粵劇泰斗 (薛覺先) 囉. 咁都有嘅。

火网梵宫十四年

黃德輔 發表於 2014-6-22 22:48
9 O7 H, ]  {7 C: Y3 X9 ]- T; S; k咪 咪 咪 咪 咪 部機要錢買   何必要整爛佢咁笨   阿任姐話嘅

7 }: ^6 x* I: k' `9 d8 K3 n# K6 i' p# D. a
咪,咪,咪,咪住,,,,今云記得番哂啦,      
9 {4 k* U5 ?, a, ~
; E+ g) ?" f. B0 b+ d: P$ F鱼小姐好西利   , 生完bb即刻可以自杀,重可以即刻走人,生仔当食生菜,利害利害,   

金燕子 發表於 2014-6-24 23:28 " H. ?# Q  L& J
咪,咪,咪,咪住,,,,今云記得番哂啦,        1 C* J6 F' \. S/ V3 k1 h/ _- }
4 ]/ p, ~" B; W& d3 {& F0 \; O
鱼小姐好西利   , 生完bb即刻可以自 ...

& b) X* g3 p% z  S% `* l
" P% N% ^* \% J  u如果訂呀余小姐做呀魚小姐個位,會唔會又合理D,就算做加強版,生夠四個又係無頭嘅,又夠驚嚇,包收到滿瀉,快快快快,叫少雲叔即克飛返嚟,咪 咪 咪 咪住,唉 !又係阿任姐話

黃德輔 發表於 2014-6-24 23:59
4 ?0 W+ f/ E8 {如果訂呀余小姐做呀魚小姐個位,會唔會又合理D,就算做加強版,生夠四個又係無頭嘅,又夠驚嚇,包收到滿 ...

5 f6 F' P+ c; E1 O& P) x3 X4 j; l其实十月懷胎,有乜理由睇唔出得架,任姐眼大睇过龙,咪淨系識話咪咪咪咪, / _" @$ o5 p' p8 x0 ?8 b
之不过余姐姐细细粒,睇唔出都話唔定播,

金燕子 發表於 2014-6-25 21:53
. n* S/ Q0 j! ~. H其实十月懷胎,有乜理由睇唔出得架,任姐眼大睇过龙,咪淨系識話咪咪咪咪, " x3 {' U& b( s5 \! I4 j
之不过余姐姐细细粒,睇 ...
1 k- a) Y7 m7 y
係 係 係 係,其實都係做戲咁做,套戲都係(戲寶)咪 咪 咪 咪益左陳錦棠係 咪  黃德輔
) L- v3 ~6 J: i# }* a( J1 B3 n

黃德輔 發表於 2014-6-24 13:13 0 N+ z7 O/ Z  r$ N, A
記得初初想學唱粵曲,係想學任姐的曲,聽得多,任姐成日都講米米米,個陣時D米成六七亳子斤,如果唱聲哥 ...
4 c" f' S3 q6 A3 i! z

6 w2 i6 q/ C1 Y) D  b黄德輔曲友你好呀,哈哈,听到你同陳玉如曲友唱任姐名曲+綉啦,你地唱任姐d歌都好好听呀,陳玉如曲友重拉左果靓靓芳腔添呀,多谢哂, - R5 U; [' K* ]2 d; b
呢支任姐飲歌就冇米米米啦,

金燕子 發表於 2014-10-12 22:41
' n) M6 L3 Y% [0 w- Y. X1 N" Z- P- y- p黄德輔曲友你好呀,哈哈,听到你同陳玉如曲友唱任姐名曲+綉啦,你地唱任姐d歌都好好听呀,陳玉如曲友重拉左果 ...
: ?, h  q. ?6 f% d+ Q8 N

# ^$ {5 L. D/ r) N金燕子曲友,我地大家嘅好皇姐,最近大眾綱友們都好像沉寂了,香港的政治環境,令人傷感,   就像[六月雪]裡的竇三娘,心裡十五十六,蔡昌宗上京考功名,離家別妻,不知曰後結果。香港人就有點兒這樣的感覺,真是[別妻]一曲,(奈何人,奈何天,更添一㸃奈何苦困)。不過真的很高興,燕子曲友和小弟也一叚日子未曾傾談了,皇姐近來[手談]大鵰,水㡳撈月,順利乎? 哈 哈 哈 ! 皇姐一見面便頒贈美言:小弟唱這隻冇米 米 米 歌,原是膽粗粗,而且落筆打三更,其實是應該是:排子頭[二更]起幕,蔡昌宗唱二王長序上,(三夕交頸鴛鴦) 點不知,小弟一䦕口就痰上頸,醜死鬼,之唔係落筆打三更咯 之但係接著有竇三娘嘅溫柔靚腔替小弟之不濟補番數哩,多謝燕子皇姐肯袋落。小弟這廂謝過。  黃德輔      

金燕子 發表於 2014-10-12 22:41
7 _, B9 O5 O% m+ p" b* m! T& e9 G黄德輔曲友你好呀,哈哈,听到你同陳玉如曲友唱任姐名曲+綉啦,你地唱任姐d歌都好好听呀,陳玉如曲友重拉左 ...
( x9 L2 r  D! a* W7 j
皇姐呀!皇弟有好有同感呀!皇弟想講果D,都俾 皇姐講晒罅!黃兄和玉如學姐真係唱得好好聽!

黃德輔 發表於 2014-10-13 11:46
6 F+ Z/ @: T) r' W$ J+ W; S/ j' A金燕子曲友,我地大家嘅好皇姐,最近大眾綱友們都好像沉寂了,香港的政治環境,令人傷感,   就像[六月雪 ...
0 ~" I+ I8 D8 j# ^; L8 W8 a) M
黃兄呀!果如仁兄所言,愚弟呢排,好似患左抑鬱症咁,連網都冇心機上,晚晚磨實個電視睇新聞,愈睇愈抑鬱。家陣要自救,上番下網,唔係真係會變抑鬱就弊咯!

楊超然 發表於 2014-10-14 19:39
- ]) W( M8 c( u. T3 r1 i- G! p黃兄呀!果如仁兄所言,愚弟呢排,好似患左抑鬱症咁,連網都冇心機上,晚晚磨實個電視睇新聞,愈睇愈抑鬱 ...
  K; S3 p6 J5 L- e8 W$ J
互動新聞,是小弟於九月二十九曰第一次剪彩啟播,每天就是對著這個台,不離不棄。唉 唉 唉 !  熱血的學生們,真真的估不到啊! 有種 ! 超然兄,你估得到麼?我們香港市民只能表示;心痛 !!!' [, w! R/ C7 U+ H$ u) J

黃德輔 發表於 2014-10-13 11:46 - x/ ?9 m  E. L. m) m- `
金燕子曲友,我地大家嘅好皇姐,最近大眾綱友們都好像沉寂了,香港的政治環境,令人傷感,   就像[六月雪 ...

' u/ ~# F8 l+ n1 d$ g黄德輔曲友呀,d雀友果果都冇乜心情打牌,有d又出唔到尼,大家掛住煲新闻,我地经歷过六七暴動嘅人,看见動盪分裂,真系心有餘懼,希望香港社会继续繁荣安定,

楊超然 發表於 2014-10-14 19:39
8 O, N( z2 q/ k0 y+ Z9 V4 v黃兄呀!果如仁兄所言,愚弟呢排,好似患左抑鬱症咁,連網都冇心機上,晚晚磨實個電視睇新聞,愈睇愈抑鬱 ...

+ q" H) P. D1 T9 l, K皇兄呀,上吓网啦,大家倾下計,心情会好d嘅,等皇姐叫龙兒整隻燒鴨比大家食啦,

金燕子 發表於 2014-10-15 23:59 $ E, D" X& E$ D3 g8 g5 w
黄德輔曲友呀,d雀友果果都冇乜心情打牌,有d又出唔到尼,大家掛住煲新闻,我地经歷过六七暴動嘅人,看见動盪分 ...
( a, O8 p$ ]& i& v
金燕子曲友, (恐雀都東南飛) 難怪呀。小弟從來未曾學唱祥哥D曲,但係想到個一句曲詞:         [不知何年何日得償所望]  就真係想學唱;祥哥首本名曲 (臥薪嘗膽)嘅衝動呀

金燕子 發表於 2014-10-16 00:05
' n7 }% R6 T- d5 Q6 M皇兄呀,上吓网啦,大家倾下計,心情会好d嘅,等皇姐叫龙兒整隻燒鴨比大家食啦,  ...
; L5 l" V& E$ l. y+ m- t, L& u. [
金皇姐呀,唔好咁孤寒啦,壹於要燒夠 (7)隻比你皇兄,然後請超然兄好似食(7)咁食重要猛D火。